El Romanticisme
El Romanticisme va ser un moviment tant cultural com polític que es va originar a Alemanya a finals del segle XVIII, inicialment com a moviment literari, però que ràpidament passà a influenciar totes les arts. Es va estendre des d'Alemanya fins a Anglaterra, França, Itàlia, Espanya, Rússia, Polònia, Estats Units i les joves repúbliques hispanoamericanes
El Romanticisme literari va néixer a Alemanya (Goethe i Schlegel), Francia (Madame de Stäel i Chateaubriand) i a Anglaterra (Coleridge y Wordsworth), com a reacció al racionalisme del s. XVIII.
Va ser un moviment trencador amb la societat del moment i al cap d'un temps es va fragmentar i va anar evolucionant en diversos corrents, com: el parnassianisme, el simbolisme, el decadentisme o el prerafaelitisme, englobats tots aquests dins la denominació general de post-romanticisme.
Característiques:
- Predominen els sentiments sobre la raó.
- El dramatisme, amb accions i emocions portades a l'extrem.
- La forta tendència nacionalista de cada país.
- Amor cap a la natura.
- Liberalisme en contraposició al despotisme il·lustrat.
- Ruptura amb la tradició: creativitat enfront a la imitació neoclàssica.
- La nostàlgia per un paradís perdut (la infància o una nació).
- L'obra imperfecta i inacabada.
Temes principals:
La temàtica de les obres escrites durant el Romanticisme solia ser:
- El "mal del segle"
- La nostàlgia del passat
- El jo
- La natura
- El patiment del poble
- El desvetllament de la identitat nacional
- La idea de la mort
Perfil de l'artista romàntic:
Als artistes d'aquest moviment els cridava l'atenció el món medieval: els cavallers, els castells... Els agradaven les històries fantàstiques, de viatges, de terror, sobre la mort, etc. i els llocs exòtics i orientals també eren temes sovint tocats per l'artista romàntic.
Tot el que és desconegut els atrau; prefereixen la foscor de la nit a la llum del dia, el patiment al plaer, l’amor impossible a la relació amorosa normal, la mort a la vida. Tot això els porta a ser persones solitàries, amb una soledat malaltissa que els separa de la societat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada