dijous, 18 de febrer del 2016

Molière


Biografia:

Retrat de Molière, per Nicolas Mignard
Jean-Baptiste Poquelin, més conegut com a Molière, fou un dramaturg i actor francès. Va néixer el dia 15 de gener de 1622 a París, i va morir a la mateixa ciutat el dia 17 de febrer de 1673.

Va néixer en una família de la rica burgesia comerciant, on el seu pare exercia el càrrec de tapisser real. Molière va perdre la seva mare, Marie Cresse, quan tenia només deu anys. 

Molière va ser alumne del col·legi jesuïta de Clermont (l'actual Liceu Louis-le-Grand) fins  el 1639, i es va llicenciar a la facultat de dret d'Orleans, l'any 1642.

Un any després, el 1643, va fundar la companyia de l'Illustre Théâtre, de la qual van formar part Molière (que adoptà aquest nom per no avergonyir als seus familiars), Madeleine Béjart, filla d'un aristòcrata, dos dels seus germans i diversos artistes. 

Aquesta companyia de teatre va durar pocs mesos a causa de problemes econòmics i el 1644 Molière fou empresonat per deutes.


Recobrà la llibertat gràcies als diners del seu pare i va començar una vida "nòmada" formant part d'una companyia que feia gires per províncies.

El 1650 es converteix en el director de la companyia recorrent totes les ciutats del sud de França i el 1658 va tornar a París. És en aquest període quan Molière començà a escriure, però hi ha moltes obres d'aquesta època que no es van conservar.


Obra:

Al llarg de la seva carrera Molière va escriure moltes obres, encara que se n'han conservat 24. Unes de les més importants són:
  • Tartuf (o l'impostor)
  • El misantrop
  • El malalt imaginari
  • El burgès gentilhome
  • Don Juan
  • L’avar
Llibre antic de Molière


Il·lustració d'el misantop
El misantrop:
El misantrop de Molière és una comèdia teatral i va ser escrita l'any 1666. Es va estrenar per primer cop el 4 de juny de 1666 al Théâtre du Palais-Royal de París. 

L'obra parla sobre la hipocresia de la societat aristocràtica, en aquest cas francesa; els defectes humans, que mostra detalladament en els personatges; i els problemes de la societat.

Els personatges principals són:
  • Arnau: Protagonista de l'obra i enamorat de l'Adelais, mostra un profund malestar per la societat i es queixa constantment sobre el comportament de les persones.
  • Adelais: És una noia atractiva que té molts pretendents i amants, encara que diu que ella només estima a l’Arnau.
  • Ferran: És el millor amic de l’Arnau, i està enamorat de l’Oriana.
  • Clovis: És un “poeta” que no sap escriure i és criticat per l’Arnau. Està enamorat d’Adelais.



Opinió:

A mi, personalment, m'ha agradat bastant aquesta obra perquè he trobat que s'hi narren situacions i es descriuen personalitats molt semblants a les que ens trobem les persones dia a dia, tot explicat d'una manera humorística que ha fet la lectura més entretinguda. I el fet de que estigui tot escrit en vers la fa encara millor i més interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada