diumenge, 31 de gener del 2016

Shakespeare i la seva obra


Retrat de Shakespeare, l'autor és desconegut
William Shakespeare va néixer aproximadament l'any 1564 a Stratford-upon-Avon (Anglaterra) i va morir el 23 d'abril de 1616 allà mateix. 

Shakespeare fou un dramaturg, poeta i actor anglès i és considerat, si no el millor, un dels artistes més grans de la literatura universal. 

Malgrat ser pràcticament l’escriptor més important de la història, es guarden poques dades de la seva infància i adolescència. 

Vida personal:

Se sap que va néixer en una família adinerada, el seu pare era un important comerciant de llana i un polític molt reconegut pel poble; i la seva mare també provenia d'una família rica. 
Es creu que va estudiar a l’escola de Stratford, encara que no n’existeixen dades precises, i també es diu que va haver d'abandonar els estudis aviat ja que el seu pare va tenir problemes econòmics.

El 1582, quan tenia 18 anys, es va casar amb Anne Hathaway, una dona set anys més gran que ell, i sembla ser que estava embarassada. Durant el seu matrimoni, van tenir tres fills, la Susana que va néixer l’any 1853; i més tard uns bessons, Judith i Hamnet, l’any 1585.


Obra:

Shakespeare és l'autor de 37 obres dramàtiques:
Llibre antic de Shakespeare
En col·laboració amb John Fletcher va escriure 2 drames més i se li atribueixen altres 3 que s'han perdut.


Moltes obres seves van ser manuscrites per a ser representades i se suposa que una mateixa obra va tenir diversos esborranys en els quals es canviaven detalls per a diferents posades en escenes. 


Obres més emblemàtiques:

Hamlet: Parla sobre les aventures d'un jove príncep de Dinamarca arran de l'assassinat del seu pare per part del seu oncle.

Macbeth: l'ambició desmesurada per convertir-se en Rei d'Escòcia el porta a la infelicitat i la mort.

Romeu i Julieta: Parla sobre sobre l'amor de dos adolescents que pertanyen a dues famílies rivals, els Montesco i els Capuleto.

Otel·lo: Parla sobre el drama d'un militar musulmà al servei de Venècia, que es rendeix a la gelosia i assassina la seva dona, incitat pel cruel Iago.

Somni d'una nit d'estiu: comèdia en la qual intervenen tant humans com personatges mitològics, i que es desenvolupa al voltant de les noces entre Hipòlita i Teseu.