dilluns, 28 de setembre del 2015

El judici de Salomó


Una de les històries de la Bíblia que més m'agrada és "el judici de Salomó", que relata el fet que dues dones discutien davant Salomó pel nen viu que quedava dels dos que hi havia abans que un d'ells morís.

"Jo i aquesta altra dona vivim a la mateixa casa. Jo vaig tenir un fill quan ella també era a casa i, al cap de tres dies, aquesta dona també en va tenir un. 
Vivim juntes, sense ningú més a casa que nosaltres dues. Una nit, el fill d'aquesta dona va morir. Aleshores, en plena nit, ella es va llevar i, mentre la teva serventa dormia, va prendre el fill que jo tenia al meu costat i se'l va posar a la vora, i va deixar al meu costat el seu fill mort. Quan a la matinada vaig llevar-me per donar mamar al meu fill, el vaig trobar mort. Però, en fer-se de dia, m'hi vaig fixar bé i em vaig adonar que no era el fill que jo havia tingut"
Llavors Salomó va dir: "Partiu pel mig el nen viu i doneu-ne la meitat a l'una i la meitat a l'altra!", però la mare veritable va respondre al rei: "No, Senyor meu! Doneu-li viva la criatura, no la mateu". Aleshores Salomó es va adonar que la vertadera mare era la que va negar-se a que el rei matés la criatura.
Aquest judici es va escoltar a tot el país d'Israel, i el poble va reconèixer la saviesa divina que Salomó tenia per fer justícia.
Pintura on és representat el judici de Salomó.

Què hem fet el mes de setembre? 


Vam començar el curs parlant sobre l’Epopeia de Guilgameix i l’escriptura cuneïforme.




Més tard, vam comentar algunes de les obres més importants de la literatura universal.

I després ens vam endinsar en els gèneres literaris que hi ha a la Bíblia: el mite, la llegenda, les lleis, poesia, oracle profètic, proverbi, crònica històrica, apocalíptica i paràbola.





La Bíblia actual està dividida en dues parts:
  • La primera, l'Antic Testament, amb 46 llibres, recull la història del poble d'Israel des que es va originar fins al naixement de Jesús. Es va escriure en hebreu entre els segles X i I aC.
  • La segona, el Nou Testament, amb 27 llibres, que conté quatre evangelis que narren la vida de Jesús; els Fets dels Apòstols i les Cartes, que descriuen la vida dels primers cristians; i l'Apocalipsi, últim llibre de la Bíblia. Estan escrits en grec, la majoria a la segona meitat del segle I.